nebo
nebo

Typy čajů

Bílý, zelený, polozelený (oolong) a černý čaj. Všechny tyto druhy čajů pochází z čajovníku. To, co ovlivňuje zařazení čajů podle druhu, je až způsob zpracování po sklizni. Jakmile je čaj sesbírán, zásadní fáze, které ovlivní získání čajových lístků výborné kvality, jsou vysoušení, oxidace, fermentace a dosušení. Úloha čajové společnosti spočívá v pečlivé kontrole všech těchto fází, aby se do čaje dostalo to nejlepší z aromatických látek, které obsahují čajové lístky.

BÍLÝ ČAJ

Tento čaj podstupuje po sběru vůbec nejméně zpracování. Nejlepší bílé čaje obsahují pouze listové pupeny, které lze sbírat jen během krátkého období na jaře. Zpracování je velmi jednoduché: pro fázi vysoušení se listy umístí na několik dní do stínu a pak se dosušují. Tento čaj je vzácný právě kvůli krátkému intervalu pro sběr pupenů. Jedná se o jemný čaj, často vyhledávaný znalci. Pije se bez mléka i cukru a zalévá se vodou o nízké teplotě (aby nedošlo k narušení jeho jemné chuti). Jeho listy můžeme louhovat opakovaně.

ZELENÝ ČAJ

Aby se zabránilo fermentaci, protože zelený čaj je nefermentovaný, jsou listy ošetřeny při velmi vysoké teplotě. To je možné za použití suchého tepla, kdy jsou lístky přehazovány ve velké pánvi nad ohněm, nebo lze použít vlhké teplo, tedy napařování listů nad vodou (tato vlhká typicky japonská metoda dává čaji aroma mořského vánku, který najdeme v japonských čajových směsích sencha a matcha).

Poté jsou listy svinovány do různých tvarů, které se odvíjí od konkrétní země a tradice. Například v Japonsku jsou to tenké jehly, v Číně je zase motají do pletenců. Zelený čaj pijí nejčastěji v Asii. Má svěží vůni a je bohatý na vitamíny (tedy pokud nebyly zničeny při zalití čaje příliš horkou vodou).

OOLONG TEA

Jedná se o částečně fermentovaný čaj, nebo jakýsi střed mezi zeleným a černým čajem. Po natrhání projde čaj procesem vysoušení, potom se listy opalují a zároveň fermentují při vysoké teplotě. Čas fermentace může být kratší nebo delší, záleží na tom, jakého výsledku chceme docílit. V některých oblastech se listy následně ještě praží, což jim lehce dodává chuť pečeného kaštanu. Oolong je velmi hojně pěstovaný a populární čaj v Číně nebo na Tchaj-wanu.

Má nízký obsah kofeinu a příjemně se pije, a to buď jen tak, nebo lehce oslazený, odpoledne, nebo dokonce i večer.

ČERNÝ ČAJ

Černý čaj je fermentovaný čaj. Po natrhání se listy rozprostřou na velkých dřevěných stojanech ve stínu větrané místnosti a nechají se ležet, dokud neztratí 50 % vlhkosti. Lístky se poté svinují, tato činnost umožňuje narušení buněčné struktury lístků, což vede k uvolnění enzymů, které způsobují fermentaci. Čas fermentace záleží na požadovaném výsledku: pokud je čas příliš krátký, čaj bude „zelený“, pokud příliš dlouhý, čaj ztratí svůj charakter. Následně se čaj suší a prosívá a podle velikosti prosetých lístků jsou jednotlivě „klasifikovány“.

Ceylonský čaj a čaj Assam jsou jen dva z rozsáhlé škály černých čajů. Černý čaj je příjemný k pití sám o sobě nebo oslazený, někdy s trochou mléka nebo kapkou citronu, záleží na konkrétní odrůdě. Černý čaj se často používá jako základ pro ochucené čaje.

KOUŘOVÝ ČAJ

Kouřový čaj je specificky upravený černý čaj. Podle jedné legendy byla čajová továrna obsazena armádou a když vojáci odešli, výrobci chtěli zpracování čaje urychlit. Nechali proto čajové lístky sušit nad hořícím dřevem, aby o ně nepřišli. Listy vstřebaly kouř, a tak se zrodil kouřový čaj. Tento druh mají rádi hlavně lidé ze západního světa a obyčejně se v Číně nepije. Mezi tyto kouřové čaje patří i Lapsang souchong. Kouřový čaj si můžete dopřát jen tak nebo lehce oslazený a obvykle se pije k jídlu nebo odpoledne.

AROMATIZOVANÉ A OVONĚNÉ ČAJE

Již odpradávna Číňané zvýrazňovali čaje pomocí květin a koření, aby upravili chuť čaje. Předchůdce aromatizovaných čajů je čaj jasmínový. Čajové lístky byly do jasmínových květů svinovány v noci, protože květy se ve tmě otevírají a uvolňují svou vůni.

Vzhledem k pracnosti tohoto procesu jsou v současnosti aromatizované čaje vyráběny strojově. Po usušení čajových lístků se na ně sprejují přírodní esenciální oleje získávané z květin nebo z ovoce. Aromatizovat je možné všechny druhy čajů: zelený, černý, bílý, nebo červený. Nezáleží na použitém procesu aromatizace, ale abychom získali vyváženou a bohatou chuť čaje, kvalita použitých surovin (čaje a esenciálních olejů) je vždy zcela zásadní.

Tyto čaje mají často velmi chutný podtón a jsou výborné jen tak nebo oslazené. Mezi aromatizované čaje patří například černé čaje s čokoládou, fialkou a samozřejmě s bergamotem (např. Earl Grey, pravděpodobně nejznámější aromatizovaný čaj).

Díky našim bohatým znalostem v Kusmi Tea víme, jak kombinovat různé chutě, a tak vytvořit jedinečné čajové směsi. Naše široká řada aromatizovaných čajů obsahuje např. černý čaj s přírodními esencemi citrusu, vanilky a koření (Prince Vladimir) a zelený čaj s výtažkem z bergamotu, s citrusy a květinami (Green Bouquet).

ČERVENÝ ČAJ NEBOLI ROOIBOS

Rooibos nepochází z čajovníku, ale díky způsobu, jakým se zpracovává a používá, je čaji podobný. Roste výhradně na rovných místech v horách v jihozápadní oblasti Jižní Afriky. Již před více než 300 let domorodé národy sbíraly tyto lístky, aby je fermentovaly. I přesto, že byl fermentační proces modernizován, se výrazně nezměnil. Ať ho pijí teplý nebo studený, fermentovaný nebo ne, rooibos je v současné době národní nápoj jihoafrických států.

Existuje i nefermentovaná verze, která se pochopitelně říká zelený rooibos. Rooibos má jemnou chuť bez špetky hořkosti. Je oblíbený pro svůj velký obsah antioxidantů a stopových prvků. Místní lidová tradice tomuto čaji dokonce připisuje i protikřečové a uvolňující účinky. Vzhledem k tomu, že neobsahuje žádný kofein ani třísloviny (látky, které dodávají čaji mírnou hořkost), tento nápoj lze pít po celý den a je vhodný jak pro dospělé, tak pro děti.

Doprava nad 1500 Kč zdarma

3 vzorky zdarma

30 dní na vrácení zboží

Dárek k objednávkám nad 2500 Kč

Zabezpečené online platby