nebo
nebo

Původ čaje

Pěstování čaje

Čajovník patří do rodu Camellia Sinensis a pochází z Číny. Tam také začali místní obyvatelé čajové lístky používat jako základ nápojů.

První písemná zmínka o čaji pochází z roku 300 př.n.l. z pojednání o farmakologii.

V 8. století vznikla Klasická kniha o čaji, kde její autor popsal rané metody pěstování, zpracování a ochutnávání čaje.

Lidé tehdy čaj konzumovali jako polévku (přidáním špetky soli do uvařeného čaje), citrusy ovoněnou polévku (přidáním citrusové kůry, koření a ovoce), jako vývar a poté konečně jako nápoj pro buddhistické mnichy. Právě ti v 9. století seznámili s čajem Japonsko. Čaj z Číny se na západ začal exportovat o několik století později za vlády dynastie Ming (1368 – 1644).

Tehdy už se čaj pili jako dnes: v čajové konvici, někdy opakovaně vylouhovaný. Čaj poté vstřebával vliv míst, kam se dostal. V Japonsku se stal centrem ceremonie, v Rusku ho vařili v samovaru a ve Velké Británii pili čaj silný, buď jen tak nebo s trochou mléka.

Původně, než jezuité v 15. století představili čaj západu, byl čaj vždy spjat s opravdovou filozofií života v čínských a japonských kulturách.

PĚSTOVÁNÍ ČAJE

Čajovník je stálezelený strom, který roste v tropických nebo subtropických oblastech. Vysoká vlhkost, spoustu slunečního světla a četné deště vytváří ideální podmínky pro jeho pěstování. Daří se mu ve výše položených oblastech (čaje Darjeeling rostou v Himalájích). Čajovník bývá pěstován v čajových zahradách a podle nich se potom jmenují čaje v nich vypěstované.

Ve volné přírodě čajovník dorůstá výšky 10-15 metrů, ale aby bylo sklízení listů jednodušší, rostliny se prořezávají ve výšce 110 centimetrů nad zemí. Jeho životnost je kolem 40 let.

Čajové lístky jsou sbírány třikrát do roka a každé období sklizně předá čaji specifickou chuť. V Himalájích se první sklizeň koná od poloviny března do poloviny dubna a výsledkem je čaj s jemnou rostlinnou chutí (tzv. „first flush“ neboli první proud), který má unikátní aromatické vlastnosti.

Druhá, tedy prostřední sklizeň probíhá od poloviny dubna do poloviny května a přináší čaj s ovocnější a voňavější chutí.

Poslední období sběru trvá od poloviny května do poloviny července, přičemž chutě jsou silnější a méně delikátní.

Doprava nad 1500 Kč zdarma

3 vzorky zdarma

30 dní na vrácení zboží

Dárek k objednávkám nad 2500 Kč

Zabezpečené online platby